Halfjaarcijfers 2024 Alumexx : stabiel verlopend transitiejaar

Etten-Leur, 30 september 2024- Alumexx N.V., de aan Euronext Amsterdam genoteerde producent van hoogwaardige klimmaterialen, heeft vandaag haar halfjaarverslag 2024 gepubliceerd. In het eerste halfjaar van 2024 is de omzet gestegen met 38% tot EUR 21,1 miljoen ten opzichte van 2023 (EUR 15,3 miljoen). De brutomarge, gecorrigeerd voor eenmalige aanpassing in 2023 als gevolg van de overnames, nam toe van 45% tot 51% mede als gevolg van synergie voordelen. De EBITDA steeg tot EUR 3,8 miljoen in het eerste halfjaar van 2024 tegenover EUR 3,2 miljoen in 2023 (gecorrigeerd voor eenmalige aanpassingen).

Gang van zaken in het eerste halfjaar
Zoals CEO Jeroen van den Heuvel in het voorjaar al aangaf is 2024 voor Alumexx een transitiejaar, voornamelijk vanwege de integratie van de bedrijven, die op 31 maart 2023 zijn overgenomen.

Daarnaast is sprake van verandering in de productie. Het Bestuur heeft vorig jaar besloten meer met leveranciers in Europa en vooral Nederland samen te werken, dit mede om minder afhankelijk te zijn van macro economische en geopolitieke factoren. Hiervoor is ook gekozen om de bedrijfsvoering efficiënter in te kunnen richten en een beter beeld te krijgen van de ecologische afdruk van het bedrijf. 

Alumexx streeft ernaar om  haar concurrentiepositie te versterken door de kwaliteit van haar producten nog verder te verhogen, wat ook gunstiger exportmogelijkheden biedt. Daarvoor is nodig dat bepaalde productieprocessen en kwaliteitscontroles in Nederland worden uitgevoerd en behouden. Tevens heeft dit een positief effect op de werkgelegenheid in Nederland, waaraan Alumexx als werkgever wil bijdragen. De recente uitkomst van de cao onderhandelingen waaraan Alumexx is verbonden zorgen voor een substantiële stijging van de personeelskosten. Alumexx kan deze stijging opvangen door haar hogere marges als gevolg van de integratie van de productieprocessen en het realiseren van synergievoordelen.

Voor het eerste halfjaar van 2024 (bij een hypothetisch vergelijk bij overname over geheel 2023) blijft de omzet iets achter op 2023 door marktomstandigheden, vooral vanwege minder activiteiten in de bouw en de grote hoeveelheid regen.

CEO Jeroen van den Heuvel: “Voor onze sector zijn renovatie en (nieuw)bouw cruciaal. Daarnaast is 2024 niet het beste jaar in de bouwsector. Ook wij hebben er last van gehad dat er minder bouwvergunningen afgegeven zijn de laatste tijd. Ons businessmodel begeeft zich hoofdzakelijk aan het einde van de cyclus van bouwactiviteiten. Onze producten worden voornamelijk gebruikt in de fase van afbouw en afwerking van nieuwbouw. Daarbovenop komen de spanningen en oorlogen in de wereld, waardoor mensen en bedrijven tijdelijk op de rem gaan staan qua investeringen. Daarentegen blijft de dealerorganisatie wereldwijd stabiel. Voor de tweede helft van 2024 en geheel 2025 zijn de verwachtingen van analisten en brancheorganisaties in de bouw positiever. Daarnaast waren april en mei de natste maanden ooit gemeten. Dit zagen we vooral terug in de achterblijvende online sales.”

In 2024 is, gezien de toegenomen omvang van Alumexx, het bestuur uitgebreid met de heer Henk Hakvoort als bestuurder in de rol van CFO. Verder is de Raad van Commissarissen uitgebreid met mevrouw Vanessa van Lier.

Gedurende de Algemene vergadering van Aandeelhouders gehouden in juni van dit jaar, is het Alumexx Aandelenoptieplan goedgekeurd. Het belangrijkste doel van het optieplan is het werven en binden van personeel. Alumexx zal deels voorwaardelijke en deels onvoorwaardelijke optierechten aan haar personeel toekennen. Per 1 oktober 2024 zullen 190.000 onvoorwaardelijke optierechten worden toegekend aan personeel en leidinggevenden. Deze kunnen op zijn vroegst na drie jaar worden verzilverd. Daarnaast zullen 230.000 voorwaardelijke optierechten toegekend aan het Bestuur en leidinggevenden; deze voorwaardelijke opties zijn gekoppeld aan het behalen van targets. De voorwaardelijke optierechten kunnen onvoorwaardelijk worden of komen te vervallen. De onvoorwaardelijk geworden opties kunnen eveneens pas op zijn vroegst na drie jaar worden verzilverd.

Financiële positie
De liquiditeit van het bedrijf is gezond en op niveau. Het werkkapitaal is positief beïnvloed door afbouw van de voorraden ten opzichte van 31 december 2023 met circa EUR 1,8 miljoen. Het totale werkkapitaal nam toe met EUR 1,7 miljoen. De solvabiliteit per 30 juni 2024 bedroeg 12% tegen 9% per 31 december 2023. De groei komt door een toename van het eigenvermogen als gevolg van het positieve resultaat. Ook is het balanstotaal afgenomen onder andere door aflossing van de Rabobank financiering conform aflossingsschema en uitbetaling van de eerste tranche van de earn-out aan de verkopende aandeelhouders.

Alumexx voldeed aan alle convenanten per 30 juni 2024 met uitzondering van “Senior net debt / EBITDA ratio” over de periode 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2024. Hiervoor is een waiver verstrekt door de Rabobank. Na overleg met de Rabobank is dit convenant verruimd en passend gemaakt , en geldt voor de gehele resterende looptijd van de lening. Hierdoor sluit dit convenant beter aan bij de verwachte ontwikkeling van Alumexx. De aflossingsschema’s zijn niet aangepast. Tot op heden heeft Alumexx aan alle rente- en aflossingsverplichtingen voldaan. Het betreft dus geen nieuwe financiering. 

Vooruitzicht
In lijn met de algemene verwachtingen van analisten omtrent de ontwikkeling van de bouw gerelateerde activiteiten verwacht Alumexx een verbetering van het resultaat met ingang van de tweede helft van 2024. Het Bestuur baseert dit mede op een toenemende export. Verder is Alumexx bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten voor de uitbreiding van het aanbod in de bouwmarkten voor 2025 /2026.

“Gelukkig laten de maanden juli en augustus 2024 alweer de groei zien die we beogen voor de toekomst. Dit onderbouwt onze positieve vooruitzichten. Tot slot draaien we een positief EBITDA en nettoresultaat waarmee we aan onze betalingsverplichtingen en aflossingen kunnen voldoen. Iets minder goed is niet slecht, maar ook nog steeds zeer goed!“, aldus CEO Jeroen van den Heuvel.

Perscontact & investor relations
Alumexx N.V.
Email: info@alumexx.nl
Tel: (0) 76 – 303 35 96
Website: www.alumexx-nv.nl


Toekomstgerichte uitspraken
Dit persbericht bevat een aantal toekomstgerichte uitspraken. Deze uitspraken zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen, inschattingen en prognoses van de directie en de informatie die de onderneming momenteel ter beschikking staan. De uitspraken zijn onderhevig aan bepaalde risico’s en onzekerheden die moeilijk zijn in te schatten, zoals algemene economische omstandigheden, rentepercentages, wisselkoersen en veranderingen in wet- en regelgeving. De directie en Raad van Commissarissen van Alumexx kan dan ook niet garanderen dat haar verwachtingen zullen uitkomen. Verder aanvaardt Alumexx geen verplichting om de in dit persbericht gedane uitspraken te actualiseren.


Over Alumexx
Alumexx richt zich op de productie en levering  van aluminium ladders, trappen, steigers en aanverwante artikelen voor klus-, schilder- en onderhoudswerkzaamheden op hoogte. De doelgroep is de  industriële, semiprofessionele en de doe-het-zelfmarkt. Alumexx beweegt zich met haar hoofdzakelijk in Nederland geproduceerde kwaliteitsproducten aan de bovenkant van deze markt. Alumexx N.V. is sinds januari 2018 genoteerd aan de beurs van Euronext Amsterdam. Eind maart 2023 heeft Alumexx ASC Group en Euroscaffold overgenomen. Daarmee is Alumexx uitgegroeid tot één van de grootste bedrijven in Nederland op het gebied van aluminium klimmaterialen.

Dit is een openbare aankondiging van Alumexx N.V. ingevolge artikel 17, paragraaf 1 van de Europese Marktmisbruik Verordening (596/2014).

Download: het halfjaarverslag in PDF.